Marmerkreeft

Hier staan een aantal foto's van ons aquarium met marmerkreeftjes. Dit aquarium hebben we sinds augustus 2008. Marmerkreeftjes zijn leuke beestjes om in je aquarium te hebben. Ze zijn levendig en grappig om te zien.

Marmerkreeften zijn makkelijk te houden maar kunnen niet in een aquarium die je mooi bekleed hebt met planten of waarin andere vissen zwemmen.

Wat je nodig hebt is een aquarium met verwarmingselement (gewenste temperatuur is minimaal 20 graden) en zuurstofpomp en natuurlijk de aankleding van het aquarium.

De Marmerkreeft sloopt in het aquarium bijna alles. Mooie plantjes of een zanderige laag op de bodem is niet handig. Het aquarium kan het beste worden ingericht met stenen die op de bodem liggen en daarom heen grind.

De kreeften bepalen vervolgens zelf de inrichting. Het grind gaan ze verplaatsen tot ze zelf vinden dat ze een mooi holletje hebben gemaakt.

Zelf heb ik kleine aardewerken potjes in de bak zodat ze zich daarin kunnen verstoppen. Voor de kleine kreeftjes heb ik genoeg schuilplaatsen gemaakt. Ze kruipen onder stenen, tussen kieren en onder de kleine bloempotjes.

De Marmerkreeft eet alles. Speciaal kreeftenvoer maar ook bevroren visjes, wormen, etc. Daarom is het aan te raden om alleen maar kreeften in je aquarium te houden en de inrichting aan te passen aan de kreeften.

Marmerkreeften planten zich eenvoudig voort. De Marmerkreeft heeft geen partner nodig om zich voort te planten. Als de Marmerkreeft ongeveer 6 maanden oud is, produceert deze zelf eitjes.

Op een gegeven moment komen er zwarte stippen onder de staart te hangen en na een paar weken komen hier kleine kreeftjes uit.

Per keer kan dit tussen de 20 en 50 kreeften opleveren waarvan het grootste deel overleeft.

Op dit moment krioelt het bij ons in het aquarium van de kleine kreeftjes nadat 2 kreeften inmiddels eitjes hebben gehad.

De Marmerkreeft is het enige soort dat zich kan voortplanten zonder dat er een andere kreeft bij komt.

De Marmerkreeft communiceert met andere soortgenoten door het bewegen van de sprieten voor op zijn kop. Bij agressie tegenover elkaar zie je dat door middel van de bewegingen van de sprieten bepaalde boodschappen naar de andere kreeft wordt verzonden.

Een aantal foto's:

kreeft

kreeft

kreeft

kreeft

kreeft

Een aantal foto's van onze grootste kreeft, inmiddels 5 maanden (jan '09) maar deze heeft een van zijn voorpoten verloren:

kreeft

kreeft

kreeft

Op onderstaande foto zijn de eitjes net uitgekomen en zoeken de kleintjes bescherming op de rug.

kreeft

Een foto van de voorkant van een kreeft

kreeft

Detailfoto van de pootjes van een kreeft

kreeft

Detailfoto van de sprieten onder de staart van de kreeft. Hier hangen de eitjes met nieuwe kreeftjes aan, totdat deze groot genoeg zijn om uit het ei te kruipen.

kreeft

De sprietjes met eitjes van 6 dage oud. Vanaf de eerste dag dat deze kreeft eitjes had liet hij zich niet zien. Nu na 6 dagen komt hij meer en meer te voorschijn.

eitjes kreeft

Na 4 weken wachten is het eindelijk gebeurd. De eitjes zijn uitgekomen en mini kreeftjes kruipen door de bak. Het kreeftje op de foto is in werkelijkheid 5 mm groot.

mini kreeft

Inmiddels heeft een andere kreeft eitjes. Op het raam kruipt een klein kreeftje naar beneden. Grappig om zo het verschil te kunnen zien.

mini kreeft

Nog wat close up foto's van een marmerkreeft

marmerkreeft

marmerkreeft